Nr. 5 Oktober 2017In dit nummer:

Het gevecht tegen Fibrodysplasia Ossificans Progressiva
L. Peperkoorn- Baart, dr. D. Micha
Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP) is een ernstige aangeboren afwijking die er voor zorgt dat spierweefsel of bindweefsel tijdens een ontstekingsreactie omgezet wordt in botweefsel. Hierdoor wordt als het ware een tweede skelet gevormd. De ziekte breidt zich steeds verder uit, waardoor de patiënt meer en meer wordt opgesloten in zijn of haar eigen lichaam. FOP is zeer zeldzaam. Slechts één op de twee miljoen mensen hebben deze aandoening.

CSI Breda; Avans hogeschool leidt forensisch analisten op
B. de Rooij, M. Hekhuizen, M. Gosens
Wat is er mooier dan tijdens je opleiding tot biomedisch of chemisch analist te werken aan forensische cases. Een stevige opleiding waar een combi wordt gemaakt van DNA-technieken en analytische chemische instrumenten om te achterhalen wat er gebeurd kan zijn.

Immuunhistochemie voor predictieve test
ing. W. Vos, dr. E. Thunnissen
In het arsenaal van anti-tumortherapieën zijn recent medicamenten gekomen, of nog in ontwikkeling, die aangrijpen op een specifiek molecuul in of op een tumorcel met als doel de tumorcelgroei af te remmen en zelfs tumorcellen te doden en daarbij zo min mogelijk schade in normale cellen aan te richten. Bijv. in borsttumoren worden anti-hormoontherapieën op basis van Oestrogeen of Progesteron gebruikt om de groei van de tumor te remmen. Het probleem is dat niet elke patiënt met borsttumor baat heeft bij deze behandelingen.

En verder in dit nummer:
109 Elke patiënt verdient een complete en betrouwbare diagnose
112 Diffuse intravasale stolling
117 Van het bestuur
118 Nieuws uit de stuurgroep
118 Nieuwe functiebeschrijving medisch analist algemeen schaal 45
119 Vanuit het VAP bestuur
121 CAO Nieuws
121 Anna Listje
122 Vaste prik
123 Arbeidsvitamine
123 Lidmaatschaptarieven 2018
124 Nu ook module ‘Nieren en elektrolyten’ online!
125 Programma Congres ‘Focus op stofwisselingsziekten’
126 Opleidingen
127 Wat is het?
127 Agenda