Zoek

Terugblik Dag van de Analist 2024

Terugblik Dag van de Analist 2024

Op 15 april vierden analisten, laboratorium­medewerkers en preanalysemedewerkers de Dag van de Analist. Dit jaar was het thema ‘onzichtbaar maar onmisbaar’,want ze spelen een cruciale rol in de gezondheidszorg. Hier een terugblik op alle activiteiten.

Superanalist - Dag van de Analist 2024 - meer wit.jpg

De Dag van de Analist kreeg veel aandacht, met talloze foto's en verhalen op social media onder de hashtags #dagvandeanalist en #onmisbaar. De Nederlandse Vereniging voor bioMedisch Laboratorium­medewerkers (NVML) deelde deze berichten om de impact van analisten op de gezondheidszorg te benadrukken.

Mok met superanalist

De NVML riep op tot het delen verhalen van waarom analisten zo onmisbaar zijn. De respons was overweldigend, met tientallen inzendingen die de diversiteit en diepgang van het vak benadrukten. De NVML heeft dertig gadgets uitgereikt aan laboratorium­medewerkers die hun bijdrage hadden ingezonden waarom analisten zo onmisbaar zijn. Deze verhalen worden gepubliceerd in het vakblad AnalyseVisie.

Een greep uit enkele ingezonden bijdrages:

  • “Het werk van een analist is voor mij fascinerend, van belang en bijzonder omdat ik als microbiologisch analist de bacteriën die wij als mens niet met het blote oog kunnen zien, kunnen kweken, determineren en ervoor kunnen zorgen dat de juiste behandeling, om deze pathogenen te verwijderen, kunnen aangeven.”- Jenti Lof
  • “We zijn het hart van het ziekenhuis, de lopende motor die ervoor zorgt dat patiënten de juiste zorg kunnen krijgen. Hoe wonderbaarlijk het is dat er zoveel bepalingen gedaan kunnen worden in zo'n korte tijd en we daardoor zo vlug kunnen zorgen dat patiënten de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben.”- Jesse Baltussen, Anna Ziekenhuis
  • “Iedere dag is anders en je hebt echte het gevoel dat je bijdraagt aan de diagnose of het herstel van de patiënt. Zonder analisten kan een arts geen diagnose stellen, of de juiste medicatie voorschrijven.” – Renate Bouwhuis-Slot, Unilabs
  • “Het werk is van onschatbare waarde zonder histologisch analisten kan een patholoog geen diagnose stellen”- Elise van der Beek

Ruim aandacht in ziekenhuizen

Ook in ziekenhuizen werd ruim aandacht besteed aan de Dag van de Analist met diverse activiteiten zoals lunchwandelingen, labsafari's en traktaties bij de koffie. Een greep uit enkele activiteiten:

  • In het LUMC werd tijdens lunchtijd met een informatiekraam aandacht gevraagd voor de Dag van de Analist. Ook konden andere werknemers een kijkje in de keuken nemen via een labsafari op de diverse afdelingen.
  • Ook bij Isala werden er rondleidingen verzorgd op de labs, zodat je een kijkje in de keuken kon nemen bij de analisten. Daarnaast was er een kleine traktatie.
  • Ook in het Radboudumc was er een leuke dag georganiseerd met circa 115 deelnemers aan de labsafari’s op 9 afdelingen met aan het einde een hapje en een drankje.

Elk jaar sluiten steeds meer ziekenhuizen zich aan om op deze dag analisten in het zonnetje te zetten.

Dag van de Analist 2025

Wil jij volgend jaar ook iets organiseren in het kader van de Dag van de Analist? Laat het weten aan de NVML via nvml@nvml.nl. De NVML kan je ondersteunen met tips en inspiratie. Laten we samen blijven streven naar meer bekendheid en erkenning voor deze onmisbare beroepsgroep.