Zoek

Programma van Congres Immunologie

Congres Immunologie

Over o.a. anti-PLA2R antistoffen, antifosfolipidensyndroom, uitdagingen in allergie in-vitro diagnostiek.

afbeelding van poster immunologie.png
  1. 9:30 - 10:00
    • Ontvangst

  2. 10:00 - 10:05
    • Opening door de NVML

  3. 10:05 - 10:40
    • Anti-PLA2R antistoffen en toekomstige biomarkers voor membraneuze nefropathie

      Dr. A. van de Logt, internist - nefroloog

      In de afgelopen jaren zijn er grote ontwikkelingen geweest in het begrip en behandeling van membraneuze nefropathie, na identificatie van diverse auto-antigenen en -antilichamen die zijn gerelateerd aan de ziekte. Het aantonen van de aanwezigheid van aPLA2R antistoffen (aPLA2Rab) in het bloed heeft ervoor gezorgd dat nierbiopsie niet altijd meer nodig is om de diagnose te stellen. De hoogte van antistoftiter en het beloop van de antistoftiter spelen ook een rol bij het opstellen van een behandelplan. Het monitoren en aanpassen van de behandeling op geleide van de aPLA2Rab is een voorbeeld van betere gepersonaliseerde zorg.

  4. 10:40 - 11:15
    • Bloedstollende verhalen - panta rhei

      Dr. M. Limper, internist – klinisch immunoloog

      Het antifosfolipidensyndroom (APS) is een auto-immuunziekte waarbij inflammatie en geactiveerde stolling leiden tot veneuze en arteriële tromboses en andere ontstekingsproblemen van bijvoorbeeld hartkleppen en nieren. Goede laboratoriumdiagnostiek is van enorm belang voor het stellen van de diagnose en het inschatten van de prognose, maar is verre van eenduidig. De laatste jaren is er gelukkig veel onderzoek naar APS gedaan. Dit heeft onder andere geleid tot het opstellen van nieuwe classificatiecriteria voor APS, meer aandacht voor de (on-)mogelijkheden van point-of-care INR-metingen bij deze patiënten en nieuwe inzichten met betrekking tot behandeling. In deze presentatie worden al deze nieuwe ontwikkelingen besproken.

  5. 11:15 - 11:45
    • Koffie-/theepauze

  6. 11:45 - 12:20
    • Myositisserologie

      Meer info volgt.

  7. 12:20 - 13:15
    • Lunchpauze

  8. 13:15 - 13:50
    • Allergierondzending, één pot nat?

      Dr. M. Heron, medisch immunoloog

      Deelname aan externe kwaliteit rondzendingen is van belang om te beoordelen of resultaten tussen laboratoria overeenkomen. Het detecteren van specifiek IgE tegen allergene eiwitten is onontbeerlijk voor het ondersteunen van allergische ziekte en wordt in Nederlandse laboratoria vastgesteld met analyzers van met name Thermo Fisher (ImmunoCAP) of Siemens (Immulite). Data-analyse van zestien jaar allergie rondzendingen geeft inzicht in hoeverre resultaten uitwisselbaar zijn, welke techniek meet de ware waarde en hoe relevant is een mogelijk verschil?

  9. 13:50 - 14:25
    • Uitdagingen in allergie in vitro-diagnostiek: allergenencomponenten, multiplextesten en brede sensibilisatiepatronen

      Dr. Douwe de Boer, biochemicus

      De kennis over IgE-gemedieerde allergie, evenals de mogelijkheden voor IgE in-vitro diagnostiek heeft een grote vlucht genomen. Zodoende moeten aanzienlijk meer analyses verricht worden en zijn multiplextesten een uitkomst. De interpretatie van resultaten van die testen vereist een ander denkpatroon. Daarom moeten we meer leren kijken naar brede IgE-sensibilisatiepatronen. Bovendien moeten aan multiplextesten andere analytische eisen gesteld worden. Medewerkers van laboratoria zullen zodoende dus ook met een andere bril moeten leren kijken en staan voor nieuwe uitdagingen.

  10. 14:25 - 14:55
    • Koffie-/theepauze

  11. 14:55 - 15:30
    • Afweerstoornissen bij kinderen

      Meer info volgt.

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Deelname € 177,00
Deelname NVML-lid € 116,00