Symposium Fertiliteit 2025
De werkgroepleden hebben weer een interessant, gevarieerd en dit maal meer interactief programma neergezet!

-
12:15 - 12:55
-
Ontvangst met lunch
-
-
13:00 - 13:05
-
Opening door dagvoorzitter
Dr. Max Curfs, klinisch embryoloog, Isala
-
-
13:05 - 13:30
-
Lab factors affecting ICSI outcomes
Olga De Silva, senior clinical application scientist, Cooper Surgica
ICSI is a routine procedure performed routinely in Fertility clinics worldwide. There are many factors, such as patient specific, clinical and embryological, that contributes to ICSI outcomes. The focus of the presentation is the different lab factors that can affect ICSI outcomes. We will go through the main processes in the lab that correspond to ICSI procedure such as denudation, timing, temperature, ICSI technic, media and disposables to score their contribution to the outcomes.
-
-
13:30 - 13:40
-
tijd voor interactie
-
-
13:40 - 14:05
-
Vasectomie en postvasectomie semenanalyse
Wereldwijd laten jaarlijks zo`n 44 miljoen mannen zich steriliseren: het aantal vrouwen dat een sterilisatie ondergaat is echter vele malen groter. In Nederland kiest 1 op 5 mannen voor een vasectomie als definitieve vorm van anticonceptie. Daarmee is Nederland een van de weinig landen waar meer mannen dan vrouwen worden gesteriliseerd.Vasectomie is een eenvoudige en poliklinische ingreep en kent weinig complicaties. En relatief zeldzame complicatie is de re-kanalisatie: er treedt dan door granuloomvorming een nieuwe verbinding op tussen beide uiteinden van de zaadleider en hierin kunnen kanalen ontstaan en opnieuw zaadcellen in het sperma terechtkomen. Meestal zijn dit kleinere aantallen zaadcellen zonder beweeglijkheid. De kans dat dit gebeurt is het grootst in de eerste 3 maanden na de vasectomie: vandaar dat het advies uit de richtlijn vasectomie is om pas na 3 maanden en 20-20 zaadlozingen de eerste semenanalyse te verrichten. In mijn voordracht zal ik nader ingaan op de vasectomie procedure en op problemen rond de uitslag van de semenanalyse na de ingreep.
-
-
14:05 - 14:15
-
tijd voor interactie
-
-
14:15 - 14:40
-
Pauze en Standbezoek
-
-
14:40 - 15:05
-
Eicel donor
Marie-Louise Boogaarts neemt je mee hoe zij ertoe gekomen is om eiceldonor te zijn en zij vertelt ook over het stukje zelf ‘bam mam’ zijn door hulp van hormonen.
-
-
15:05 - 15:30
-
Van Gameet tot Embryo; de verschillende aspecten van een IVF laboratorium
Iris Wever, embryoloog, Nijclinics
Er wordt geschat dat ongeveer 1 op de 6 mensen afhankelijk is van vruchtbaarheidsbehandelingen voor de vervulling van hun kinderwens. De mate van betrokkenheid van het IVF laboratorium bij deze behandelingen varieert enorm; van de analyse van het semen tot het daadwerkelijk samen brengen van een spermacel en eicel en het kweken van embryo’s. Het succes van een vruchtbaarheidsbehandeling kan dus sterk afhankelijk zijn van een goed functionerend IVF laboratorium met bekwaam personeel. In deze lezing bespreek ik verschillende technieken die worden toegepast in een IVF laboratorium en de condities waarin deze worden toegepast.
-
-
15:30 - 15:40
-
tijd voor interactie
-
-
15:40 - 16:05
-
Cryopreservatie van embryo’s, een tweesnijdend zwaard
Monica Bialecka, embryoloog/onderzoeker, UMCUtrechtAnne Steins, klinisch embryoloog, UMCUtrechtRecente ontwikkelingen in cryopreservatie methoden voor embryo’s richten zich op het verbeteren van overlevingspercentages. Een opmerkelijke methode betreft vitrificatie met hoge osmolaliteit, waarmee embryo’s gedurende langere perioden kunnen worden opgeslagen. Deze techniek maakt gebruik van hoge concentraties cryoprotectanten en ultrasnelle koeling om de vorming van ijskristallen, die cellen kunnen beschadigen, te voorkomen. Dit leidt tot hogere overleving van embryo’s en betere zwangerschapsresultaten.Het invriezen van embryo’s roept echter ook verschillende ethische vragen op. Een belangrijk probleem is de bestemming van embryo’s die niet worden gebruikt, waarbij soms lastige beslissingen moeten worden genomen. Daarnaast kan het selectieproces van embryo’s op basis van hun levensvatbaarheid als ethisch problematisch worden gezien. Mogelijke langetermijneffecten van cryopreservatie op de gezondheid van het nageslacht zijn nog niet bekend. Deze ethische dilemma’s benadrukken de noodzaak van duidelijke richtlijnen en beleidsmaatregelen om het complexe morele landschap van het invriezen van embryo’s te navigeren.
-
-
16:05 - 16:15
-
tijd voor interactie
-
-
16:15 - 16:25
-
Afsluiting en Evaluatie
Via Mentimeter www.menti.com
-
-
16:25 - 17:15
-
Netwerkborrel met hapjes
-